ma numesc marius gadalean i m-am apucat sa fac un site pt protejarea naturii si promovarea romaniei pt ca ma vazut ca multi spunem ca faem si dregem dar nu miscam un deget. in speranta ca voi aduna un nr mare de membri atunci sint sigur ca vom pune in miscare o mica rotita din angreanj
va multumesc voua ,celor ce va inscrieti pe acest site ,inseamna ca va pasa de soarta naturii si nu in ultimul rand de soarta tarii noastre ROMANIA

semnat marius gadalean
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

ROMANIA - DIAMANTUL EUROPEI Hublist Romania Lista dc++ odc huburi romanesti


 

PIATRA CRAIULUI-PERLA COROANEI CARPATICE

Istoric


Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum,ca si datorita frumusetii peisajului".

In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupând cca. 9894 ha. În 1952 (anul in care a fost înregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare.

In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.

Incepand din anul anul 1999, odata cu demararea Proiectului Managementul Conservarii Biodiversitatii se constituie si administratia parcului.

Misiune

Scopul desemnarii Masivului Piatra Craiului ca si parc national este acela de a asigura conservarea biodiversitatii si a peisajului, a speciilor valoroase, promovarea si incurajarea turismului, constientizarea si educarea publicului in spiritul protejarii naturii si a valorilor sale.

Conservarea biodiversitatii, peisajului si speciilor valoroase presupune inventarierea, cartarea si monitorizarea acestora si totodata masuri de management adecvate pentru protejarea acestora.

Promovarea si incurajarea turismului are la baza asigurarea unei infrastructuri care sa permita vizitarea parcului intr-un mod care sa nu aduca prejudicii principiilor de conservare a biodiversitatii, dar totodata sa conduca la generarea de servicii si activitati specifice in sanul comunitatilor locale, care sa contribuie la dezvoltarea pe baze durabile a acestora.

Constientizarea si educarea publicului au ca scop o cat mai buna cunoastere a valorilor parcului national si a importantei eforturilor de conservare pe care administratia parcului le intreprinde, toate avand drept tinta o cat mai buna protejare a mediului natural..
Administrare

Administratia Parcului National Piatra Craiului este subunitate a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva- Directia Silvica Brasov. La nivel central activitatea administratiei este coordonata de catre Serviciul de Arii Protejate din cadrul RNP Romsilva, serviciu ce are in coordonare inca 23 de parcuri nationale si naturale din Romania.

In activitatile sale administratia parcului este supervizata de catre Consiliul Stiintific din a carui componenta fac parte cercetatori si reprezentanti ai Academiei Romane-Comisia Pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor prin Agentiile de Protectie a Mediului, Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Consiliul Stiintific se intruneste semestrial in sedinte ordinare, sau in sedinte extraordinare, ori de cate ori este nevoie.

Factorii implicati, respectiv institutiile, agentiile, organizatiile, persoanele fizice a caror activitate se desfasoara pe raza parcului sau a caror activitate este influentata in mod direct de activitatea administratiei parcului sunt reprezentati in Consiliul Consultativ al Parcului National Piatra Craiului. Consiliul Consultativ se intruneste semestrial si are ca scop reprezentarea intereselor organismelor mai sus amintite in cadrul elaborarii Planului de Management precum si sprijinirea administratiei parcului in actiunile pe care le intreprinde.
Localizare

Parcul National Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali incluzand Creasta Pietrei Craiului, in totalitate si spatii din culoarele intramontane limitrofe, Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. Parcul National Piatra Craiului se extinde pe raza judetelor Brasov si Arges, incluzand suprafete apartinand localitatilor Zarnesti, Moeciu (satele Magura si Pestera), Bran, Rucar si Dambovicioara. PNPC se intinde intre coordonatele de 450 22’ 1.73’’ si 450 34’ 49.55’’ latitudine nordica si 250 08’ 51.61’’ si 250 21’ 57.21’’ longitudine estica. Suprafata totala a Parcului National Piatra Craiului este de 14773 ha din care 7806 ha in jud. Brasov si 6967 in judetul Arges.